Ecetes
szilva
Ecetes
szilva 1.
Elkészítése:
A nem teljesen érett, hibátlan hamvas szilvákat vízzel
leöblítjük, lecsurgatjuk, majd üvegekbe rakjuk. Enyhén ecetes,
lehetőleg borecetes vizet forralunk, amelyhez literenként 35 dkg
cukrot, 4-5 szem egész borsot és 1 szem szegfűszeget teszünk. A
néhány percig forralt, majd kihűlt fűszeres lét a szilvákra
szűrjük, tetejükre egy késhegynyi szalicilt szórunk, lekötjük,
és a kamrába tesszük.
Ecetes
szilva 2.
Elkészítése:
A teljesen hibátlan, nem túl érett, még kemény magvaváló
szilvák szárát leszedjük, megmossuk, és üvegekbe rakjuk. Az
üvegeket teletöltjük hideg vízzel, így mérjük meg, hogy mennyi
lére lesz szükségünk, majd a vizet leöntjük, teszünk bele
literenként 1 dl ecetet, 25 dkg cukrot, 2-3 szem szegfűszeget és
egy darabka fahéjat. Jól felforraljuk, utána langyosra hűtjük,
és az üvegekbe tett szilvára szűrjük. A tetejére egy késhegynyi
benzoesavas nátriumot teszünk, lekötjük, és mindjárt a helyére
tehetjük, nem kell kigőzölni.
Ecetes
szilva 3.
Előkészítés:
15 perc Nehézség: 1
Hozzávalók:
2 kg kemény, nem nagyon érett szilva, 60 dkg cukor, 4 dl ecet, 1
liter víz, 3 szegfűszeg, kis darabka fahéj, 1 mokkáskanál só
Elkészítése:
A szilvát gondosan megmosom, szitára téve lecsöpögtetem, majd
jól kimosott üvegekbe rakom. A vizet felforralom a cukorral és az
ecettel, beleteszem a sót és a fűszereket, ezután ráöntöm a
szilvára. Másnapig állni hagyom, majd a levét leszűrve ismét
felforralom, és újból ráöntöm a szilvára. Ezt még két
alkalommal, tehát összesen négyszer megismétlem. Az utolsó
felöntés után azonnal lekötöm, és ha kihűlt, végleges helyére
teszem.
Ecetes
szilva 4.
Előkészítés:
30 perc Nehézség: 1
Hozzávalók:
2 kg kemény, de érett, magvaváló szilva, 4 dl víz, 1 dl borecet,
40 dkg cukor, fél citrom sárga lereszelt héja, csipetnyi só
Elkészítése:
A szilvát gondosan megmosom, szitán lecsöpögtetem, majd
kimagozom. Tálba teszem. A cukrot, a vizet, az ecetet és a
citromhéjat összekeverve felforralom, majd leforrázom vele a
gyümölcsöt. Ha a lé teljesen kihűlt, a szilvát leszűröm, és
üvegekbe teszem, a visszamaradt szirupot ismét felforralom, végül
azon forrón ráöntöm a szilvára. Rögtön lekötöm, és ha
kihűlt, akkor teszem el a végleges helyére.
Ecetes
szilva 5.
Előkészítés:
60 perc Nehézség: 1
Elkészítése:
Magvaváló szilvát óvatosan mossunk meg, hogy a hamva rajta
maradjon. Üvegekbe tesszük, s a következő folyadékkal öntjük
tele: Egy liter vizet, 70 deka cukrot, három dl hat százalékos
ecetet összeforralunk. Adunk hozzá ízesítőül fahéjat,
szegfűszeget. Másnap lekötjük, eltesszük.
Ecetes
szilva 6.
Előkészítés:
180 perc Nehézség: 1
Elkészítése:
Egy és fél liter vízből, egy kiló cukorból szirupot készítünk.
Fahéjat, kevés borecetet, szegfűszeget adunk hozzá. Ha a szirup
forr, beleteszünk annyi félérett, teljesen hibátlan szilvát,
hogy ne sok legyen az edényben. Ha a szilva héja felnyílik,
kivesszük és így kifőzzük az összes szilvát, majd a szirupot
felfőzzük két nap egymásután és ráöntjük a szilvára.
Harmadik nap a szilvát üvegekbe rakjuk, a szirupot még egyszer
felfőzzük, s forrón az üvegekbe töltjük. Bekötjük, az
üvegeket gőzben pároljuk. Kitűnő kompót.
Ecetes
szilva 7.
Elkészítése:
Ropogós szilvát megmosunk úgy, hogy a szép hamva rajta maradjon,
és szitára téve száradni hagyjuk. Körömnyi kéndarabokat
meggyújtunk, mindegyikre ráborítunk egy-egy literes, tisztára
mosott, megtörölgetett üveget, és mikor az üvegek megtelnek
kéngőzzel, gyorsan beletöltjük a szilvát. Kistányérral
lefedjük, nehogy a gőz elillanjon. Közben szirupot főzünk, egy
liter vízre 25 deka cukrot és kb. egy deci enyhe ecetet számítva,
hogy kellemesen savanykás, de ne túl savanyú legyen. Szegfűszeggel
ízesítjük, és azon forrón a szilvára öntjük. Azonnal lekötjük
az üvegeket, és szárazgőzben tartjuk másnapig. Télen
pecsenyéhez illő, kitűnő savanyúságot kapunk.
Ecetes
szilva 8.
Hozzávalók:
2 kg kemény, félérett szilva, 60 dkg kristálycukor, 4 dl alma-
vagy borecet, 1 liter víz, 3 szem szegfűszeg, darabka fahéj, 1
mokkáskanál só. Időigényes.
Elkészítése:
A szilvát megmossuk, szitára téve lecsöpögtetjük, majd magostól
tiszta, kiforrázott üvegekbe rakjuk. A vizet felforraljuk a
cukorral, hozzáöntjük az ecetet, beleszórjuk a sót, a fahéjat
és a szegfűszeget. A tetején képződő habot leszedegetjük. A
forró levet ráöntjük a szilvára, majd letakarva másnapig állni
hagyjuk. Ezután leszűrjük, levét ismét felforraljuk,
visszaöntjük a szilvára, és másnapig állni hagyjuk. Ezt a
műveletet még két alkalommal, tehát összesen négyszer végezzük
el. Az utolsó felöntés után azonnal lekötjük, és végleges
helyére állítjuk. Megjegyzés: Félérett ringlóból is
elkészíthető, ugyanolyan finom lesz. Ki is lehet magozni, akkor
valamivel több levet szív magába, ezért 1-2 dl-rel növelni kell
a folyadék mennyiségét. Legjobban kacsasülthöz illik, de nagyon
finom bármilyen sült vagy kolbászféle mellé is. A gyengébb
minőségű, apróbb szilvát is lehet ily módon hasznosítani.
Ecetes
szilva 9.
Elkészítés:
160 perc Nehézség: 1
Hozzávalók:
1 kg szilva, 20 dkg cukor, 2 dl víz, 0,5 dl borecet, 1-2 szem
szegfűszeg, körömnyi fahéj, negyed citrom héja.
Elkészítése:
A megtisztított szilvát a cukorból és fűszerekből készített
sziruppal leforrázzuk, majd hagyjuk kihűlni. Hidegen üvegekbe
szedjük, majd a szirupot ismét felforraljuk, és a szilvára
öntjük. Azonnal lekötjük, és száraz dunsztba tesszük.
Ecetes
szilva 10.
Elkészítés:
150-160 perc Nehézség: 1
Elkészítése:
A tiszta szilvát üvegekbe rakjuk, az üvegeket feltöltjük vízzel,
majd leöntjük róla a vizet és megmérjük a térfogatát. Közben
egy tálcára annyi, legalább 4 réteg alufóliából hajtogatott
tenyérnyi lapot rakunk, ahány üvegünk van. A fóliadarabokra
körömnyi kéndarabot teszünk, és a kéndarabokat meggyújtjuk. Az
üvegekből kiöntjük a szilvát, és a még nedves üvegeket az égő
kéndarabokra borítjuk. A víz minden literjéhez 25 dkg cukrot, 1
dl 5%-os ecetet, 1-2 szegfűszeget, körömnyi fahéjat adunk és
megfőzzük a szirupot. Míg a szirup fő, az üvegeket óvatosan
megfordítjuk, megtöltjük a szilvával, majd lefedjük, nehogy a
kén elillanjon. Majd a forró szirupot az üvegekbe töltjük, a
szokott módon lezárjuk az üvegeket, és száraz dunsztba tesszük.
Ecetes
szilva 11.
Elkészítése:
A még ropogós, hamvas szilvából különleges savanyúság, ecetes
szilva készülhet. A szilvát óvatosan, hogy a hamva megmaradjon,
megmossuk, lecsorgatjuk, és egy üveget próbaképpen megtöltve,
kiszámítjuk, hogy mennyi levet kell majd főzni. Egy liter vízre
25 deka cukrot, kb. egy deci enyhe ecetet, egy darabka fahéjat és
3-4 szegfűszeget számítva levet főzünk. Egy fémtálcára annyi
körömnyi kéndarabot fektetünk, ahány üvegünk van, meggyújtjuk,
és mindegyikre szájával lefelé 1-1 üveget borítunk. Ha az üveg
kéngőzzel megtelt, a szilvát gyorsan beletöltjük, és kistányért
borítunk rá, hogy a gőz benne maradjon. 2-3 perc múlva a forró
levet ráöntjük, az üveget lekötjük, és másnapig szárazgőzbe
tesszük. Január végéig ropogós, zamatos, ünnepi savanyúságunk
lesz
(Forrás:
http://eltevesekkonyve.blogspot.hu)
Továbbá:
- Gyógyító növényeink 1./a rész:
- Gyógyító növényeink 1./b rész:
- Gyógyító növényeink 3. rész: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/07/gyogyito-novenyeink-3-resz.html
- Gyógyító növényeink 4. rész:
- Gyógyító növényeink 5. rész: http://emf-kryon.blogspot.hu/2014/02/gyogyito-novenyeink-5-resz.html
- Gyógynövények alkalmazása, gyűjtése: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/04/gyogynovenyek-alkalmazasa.html
- Természetes permetlevek kertből, mezőről: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/05/termeszetes-permetlevek-kertbol-mezorol.html
- Kiskertünkben - Vegyes kultúrák. Kedvező hatású szomszéd növények:
- Kertészeti naptár - Zöldségeskert - Vetés - Növények társítása:
- Praktikusan az otthonunkban – kiskertünkben :
- Fogyás a természet erejével:
- A csodás Lenmag:
- Vegyszermentes tartósítás - Öreganyáink fortélyai:
- Lekvárfőzési ABC:
- Paradicsomültetés, paradicsomtermesztés, palántázás:http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/07/paradicsomultetes-paradicsomtermesztes.html
- EGÉSZSÉGVÉDŐ NAPTÁR:
- Az útifű:
- MÁK - MÁKOLAJ:
- Melyik virág ehető a kertünkben?
- Őszi munkálatok a kiskertben:
- SZABÓ GYÖRGY BÜKKSZENTKERESZTI FÜVESEMBER TANÁCSAI:
- Csicsóka – a jótékony szénhidrát:
- A Hársvirág gyógyító növényünk külön fejezetet igényel:
- Egzotikus gyümölcsök — Trópusi gyümölcsök:
- A mediterrán őshonos fája – az Oliva:
- Eltitkolt orvosság: az ezüstkolloid:
- A nyírfa mágikus ereje, mely önálló fejezetet igényel!:
- A magyarság ősi gyógymódjai és vallása:
- Hűsítő italok – házilag:
- Így készíts hófehér karácsonyfadíszt szódabikarbónából:
- A házi - főzött gyurma receptje:
- Finomságok – Receptek/1.:
- Finomságok - Receptek/2.
- Ilus néni receptes füzete I.:
- Dió - a csudajó, mely önálló fejezetet igényel:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/04/dio-csudajo.html
- Szúnyogcsípés ellen a hagymától a banánhéjig:
- ALOE VERA - a csodanövény:
- Gyermekláncfű - Pongyolapitypang:
- A BÁRSONYVIRÁG (BÜDÖSKE) ELŰZI A KÁRTEVŐKET KERTÜNKBŐL:
- Nagymamáink házi praktikái – 1. rész: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/04/nagymamaink-hazi-praktikai-segitenek_24.html
- Nagymamáink házi praktikái – 2. rész: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/07/nagymamaink-hazi-praktikai-2-resz.html
- A FOKHAGYMA:
- Gyógyító növényeink - felsorolás:
- Régi gyógyborok, gyógypálinkák:
- Érmelléki asszonyok hagyatéka:
- GYÖMBÉR - A MINDENT TUDÓ GYÓGYNÖVÉNY:
- A PARLAGFŰ - AMBRÓZIA - ISTENEK ELEDELE:
- ALGÁK - MOSZATOK:
- A GOMBÁK ORSZÁGA:
- Megmondom a titkát, édesem a dalnak:
- Faszén - Aktív szén:
- Biokertészek csodaszere a házi fahamu :
- FŰSZERNÖVÉNYEINK:
- Körömvirág:
- A LEVENDULA:
- AZ AROMATERÁPIA - ILLÓOLAJOK:
- SÁFRÁNY - A FŰSZEREK KIRÁLYA - A KIRÁLYOK FŰSZERE:
- Természetes kozmetikumok:
- 10 étel az agyműködés fellendítésére:
- AZ ERDÉLYI - PARAJDI SÓ NEMZETI KINCSÜNK:
- A legsürgősebb tavaszi feladatok a kertben:
- Kapor - a természetes inzulin:
- KÁPOSZTA - Kovászos uborka:
- Kurkuma - a szent fűszer:
- 12 növény - ami azt a szervet gyógyítja - amelyikre hasonlít:
- A vérehulló fecskefű jótékony hatásai - gyógynövény:
- BROKKOLI - AZ EGÉSZSÉGŐRZŐ - receptekkel:
- A SZIKOMORFA - Fügefa:
- A FÜGE:
- MINDENTUDÓ A KENDERRŐL - A kendermunka - a kender gyógyító ereje:
- AZ ÉDESKÖMÉNY:
- BODZA:
- TUDJ MEG MINDENT A MENTÁRÓL:
- Eper - Szamóca - Receptek:
- Festőnövények listája - Természetes festés:
- Mángold - a majdnem spenót:
- AKÁCVIRÁG:
- GRÁNÁTALMA:
- IBOLYA – ÁRVÁCSKA:
- MEDVEHAGYMA ÉS TARTÓSÍTÁSA:
- HIBISZKUSZ:
- ALMA - ALMAECET:
- AZ ELSAVASODÁS:
- Galaj:
- Az erős paprika:
- SZEGFŰSZEG - FAHÉJ:
- A fahamu 25 féle felhasználása:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2016/10/a-fahamu-25-fele-felhasznalasa.html
- Koncentrációs gyakorlat - Auralátás finomítása:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2017/03/koncentracios-gyakorlat-auralatas.html
- A kínai egészségmegőrzés fegyvere - a fésű:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2017/04/a-kinai-egeszsegmegorzes-fegyvere-fesu.html
http://emf-kryon.blogspot.hu/2017/04/a-kinai-egeszsegmegorzes-fegyvere-fesu.html
- A Tiszta Só jelentősége:
- Házi sajtok készítése és tejsavó felhasználási ötletek:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2017/06/hazi-sajtok-keszitese-es-tejsavo.html
- ÖSSZEFOGLALÓ – RENDSZEREZŐ - GYÓGYÍTÓ NÖVÉNYEINK:
- A vadkender olaj meggyógyítja a rákot, de vajon miért nem tudja ezt senki?:
- A DOHÁNY LEHET A RÁK ELLENSZERE:
- Petróleummal is lehet gyógyítani a rákot - 10 jó tanács Gyuri bácsitól:
- AZ ÉDES ÜRÖM (ARTEMISIA ANNUA) A RÁK ELLEN:
- HULDA CLARK ASSZONY TÖBB ÉVTIZEDE ISMERTE A RÁK GYÓGYÍTÁSÁNAK TITKÁT, MIÉRT NEM HALLGATOTT RÁ SENKI?:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2016/09/hulda-clark-asszony-tobb-evtizede.html
http://emf-kryon.blogspot.hu/2016/09/hulda-clark-asszony-tobb-evtizede.html
- A görögdinnye:
- 10 ezer év után újra ősi búzafajtát termesztenek Magyarországon - az alakor:
- 10 ezer év után újra ősi búzafajtát termesztenek Magyarországon - az alakor:
Szeretettel,
Gábor Kati
web oldalam:
blog oldalam:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.